TINTAPATRON, toner Epson Canon HP Xerox nyomtatókhoz
Tintapatron és toner Brother nyomtatókhozTintapatron és toner Canon nyomtatókhozTintapatron és toner Epson nyomtatókhozTintapatron és toner HP nyomtatókhozTintapatron és toner Kyocera nyomtatókhoz
Tintapatron és toner Lexmark nyomtatókhozTintapatron és toner Minolta nyomtatókhozTintapatron és toner OKI nyomtatókhozTintapatron és toner Philips nyomtatókhozTintapatron és toner Samsung nyomtatókhoz
E-Mail cím:
Jelszó:
  Főoldal » Katalógus » Tudástár - blog » Miért van chip a mai tonereken és patronokon? Tintapatron és toner kereső  |  Vásárlói tájékoztató  |  Regisztráció  | 
Nyomtató alapján

Brother

Canon

Epson

HP

Kyocera

Lexmark

Minolta

OKI

Philips

Samsung

Xerox
Kategóriák
Festékszalagok 


TINTAPATRONOK 


TONEREK 


Nyomtatópapír, fotópapír


Eredeti patronok 


FAX kellékek, filmek 


NYOMTATÓK 


IRODATECHNIKA 


Kábelek, vezetékek 


Szerszámok, műszerek 
INFORMÁCIÓK
Kapcsolat - Ügyfélszolgálat

Gyakori kérdések
Használat egyszerűen
Adatkezelési tájékoztató
Bankkártyás fizetési tájékoztató
Szállítás és garancia
Vásárlói tájékoztató
Viszonteladóknak
Híreink
Hogyan készítsünk h?t?mágnest?
Hogyan készítsünk mágneses névjegykártyát?
Hogyan nyomtassunk pólóra, szövetre?
Nyomtató beállítása fotópapírhoz
Miért van chip a mai tonereken és patronokon?

2013-06-02 - Kategória: Tudástár

Chip a nyomtatókellékekreMi is valójában a chip és mit keres a nyomtatókellékeken? A chip jelen esetben nem más, mint egy elektromos érintlezőkkel apró kis elektronika, ami adat- és információtárolóként funcionál. A nyomtatóba helyezve a patront vagy a tonert amin a chip megtalálható, a nyomtató képes annak tartalmát olvasni és a legtöbb esetben írni, módosítani is. A chipeknek nagyon sok változata fordul elő a nyomtatóiparban, mindegyikre nem is térünk most ki, de azt elmondjuk mire is használják a gyártók.

Milyen információkat tárol a nyomtatókellékre helyezett chip?

Típustól, gyártótól és fejlettségtől függően többféle információt is tárolhat egy chip, most ezek közül nézünk meg néhány lehetségest:

  • a patron vagy a toner pontos típusa: ez alapján azonosítja be a nyomtató, hogy pontosan milyen patront tettünk bele és azt színhelyesen tettük-e (nem cseréltük-e véletlenül fel a feketét a cyan-al)

  • a nyomtatókellék kalkulált töltöttsége, vagyis mennyit használtuk vagy nyomtattunk-e már az adott patronnal? Mint azt már egy korábbi cikkünkben leírtuk, a legtöbb esetben a nyomtató nem tudja mennyi festék is van a patronban, annak mennyiségét csak megbecsüli, az eddig kinyomtatott oldalak paraméterei alapján kalkulálja. Ezek az információk vagy teljes egészében, vagy részben szintén felkerülhetnek a chip-re, mint információ. No nem a kinyomtatott oldalak, hanem azok összesített paraméterei.

  • a tintapatron vagy lézertoner szavatossága, lejárati ideje. Ezt az információt nem minden gyártó tárolja, de egyre gyakrabban előfordul (jellemzően a HP használja). Itt a lejárati idő általában a legkésőbbi használatba vétel dátumát jelöli.

A fentiekből láthatjuk, hogy a működés szempontjából sok fontos információt tárol a chip. A gyártók a chipeket folyamatosan fejlesztik, ezzel küzdve az utángyártók ellen. Ugye Ön hallott már olyat, hogy egy nyomtató nem fogadta el az utángyártott vagy töltött tonert hiába volt ugyanaz a típus? Az esetek 99%-ban nem a tonerrel szokott a gond lenni, hanem a nyomtató a chip által közölt információk alapján úgy döntött, ezt a kelléket nem engedi használni. A legtöbb esetben ez a kellék egy másik nyomtatóban tökéletesen működik.

Chip HP CE285 utángyártott tonerenA gyártók folyamatos küzdelmet folytatnak az utángyártott nyomtatókellékek használata ellen. Egyre kifinomultabb technikákkal próbálják felismerni az utángyártott chipeket, így gyakran frssítik a nyomtatók drivereit vagy belső szoftverét annak érdekében, hogy a legújabb információk alapján tudja a nyomtató kizárni a nem eredeti kelléket.

Biztosan hallott már olyan esetről, hogy valaki mindig ugyanolyan kompatibilis patront használ a nyomtatójában és egyszer már nem akarja elfogadni. Ebben az esetben valószínűleg a fentebb leírtak történtek, ezért:

Ha Ön utángyártott nyomtatókellékkel kívánja üzemeltetni a nyomtatóját, ne engedje a nyomtató szoftvereinek frissítését ill. kapcsolja ki az automatikus frissítéseket és csak indokolt esetben engedélyezze újra.

chip tintapatronokonEgy újabb tanács ha utángyártott patronokat használ: a nyomtatóban egyszerre csak ugyanattól a gyártótól és lehetőleg ugyanolyan verziójú chipekkel ellátott nyomtatókelléket használjon. Néha működik az, hogy a nyomtatóban csak a feketét cseréljük utángyártottra, de azt javasoljuk, hogy vagy indítsa már a nyomtató megvételekor utángyártott patronokkal a készülékét és az eredetiket tegye el, vagy ha cserére kerül a sor akkor első alkalommal az összes színt cserélje kompatibilisre. Ezzel a módszerrel nagyban lecsökkenti annak a kockázatát, hogy a nyomtatója felismerje a nem eredeti chip-et.

Egy gondolat a végére: Érthető a gyártók részéről a chipek alkalmazása a nyomtatókellékeken és folyamatos fejlesztése és küzdelme az utángyártók ellen. Ha megnézi egy eredeti és nem eredeti kellék árát, lényeges különbséget fog tapasztalni, ez az ahol a gyártók behozzák a profitot. Persze nagyon oda kell figyelni a minőségre, mert ahogy a nyomtatási piacon végignézünk, a folyamatos árcsökkenések mellett a legtöbb utángyártott kellék minősége is rengeteget romlott, mert már olyan árszintet követel a piac, amit csak egyes elemek elhagyásával vagy rosszabb minőségűre cserélésével tudnak tartani. Azt javaslom, csak bevált és megfelelő garanciával termékeket vásároljon legyen az eredeti vagy kompatibilis.

 A chipekkel bővebben egy későbbi cikkünkben még foglalkozunk.

Címkék: | chip | eredeti tintapatron | eredeti toner | tintapatron | toner | utángyártott toner |

Címkék
tintapatron, toner, nyomtató, nyomtatás, 1, utángyártott toner, eredeti toner, lézernyomtató, tintasugaras nyomtató, eredeti tintapatron, chip, 5% lefedettseg, nyomtatható oldalszám, beszáradás, mágnespapír, kreatív ötlet, szaküzlet, , személyes átvétel, Budapest üzlet, firmware
194678660. oldalletöltés
Copyright © 2004-2016 Chaboy from Gigacity Powered by osC